News

 • Yφάδια της ζωής. Από το Γεράκι στο Medley

  Yφάδια της ζωής. Από το Γεράκι στο Medley

  Το Medley συνεχίζει την προσπάθειά του για την προβολή της παραδοσιακής χειρoτεχνίας του τόπου μας. Φέτος, θα φιλοξενήσει με μεγάλη χαρά και προσμονή τη δουλειά των υφαντριών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών που βρίσκεται στο Γεράκι της Λακωνίας.

  Η ένταξη της γερακίτικης υφαντικής τεχνικής στον όρθιο αργαλειό, με τη μέθοδο της ταπισερί, στον Εθνικό Κατάλογο της  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, είναι σημαντικό να αναδειχθεί και οι χειροτέχνες να υποστηριχθούν ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τη διατήρηση της τέχνης τους. Γνώσεις και πρακτικές που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, αποτελούν την τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή υφαντική τέχνη και είναι το στοίχημα της εποχής μας να μείνει ζωντανή και να αρχίσει να μας αφορά όλους.

  Τα τοπικά σχέδια, όπως το Δέντρο της  Ζωής, η Μαργαρίτα, το Πλακάκι, ο Ήλιος και τα έντονα χρώματα των κιλιμιών αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τους καλλιτέχνες του Medley.  

  Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 25/11, η Χρυσούλα Σταματoπούλου, ψυχή της προσπάθειας, θα είναι μαζί μας και θα μας πει λίγα λόγια για την τεχνική του όρθιου αργαλειού και για τους συμβολισμούς των σχεδίων των υφαντών. Σας περιμένουμε λοιπόν, από τις 12μμ μέχρι τις 8μμ για να υποστηρίξουμε τους χειροτέχνες του Γερακίου και να γιορτάσουμε το ξεκίνημα των γιορτών με κεράσματα και κρασιά από την Gargaretta.

  Medley continues its effort to promote the traditional craftsmanship of our country. This year, it will host with great joy and anticipation the work of the weavers of the Geronthron Cultural Association located in Geraki, Laconia, in the Peloponese.

  The inclusion of the Geraki weaving technique on the vertical loom with the tapestry method, in the National List of the Intangible Cultural Heritage of Greece must be highlighted and the artisans to be supported to continue their efforts to preserve their art. Knowledge and practices that have been passed down from generation to generation constitute the know-how associated with the traditional weaving art and it is the bet of our time to keep it alive. The unique local designs, such as the Tree of Life, the Daisy, the Tile, the Sun and the bright colors of the kilims are also a source of inspiration for the Medley artists.

  At the opening of the exhibition, on Saturday 25/11, Chrysoula Stamatopoulou, the soul of this Association, will be with us and will say a few words about the technique of the standing loom and about the symbolism of the weavers' designs. Please join us from 12 to 8 to support the artisans of Geraki and celebrate the beginning of the festive season with treats and wines from Gargaretta bistrot.

  Continue reading
 • Στεφάνια & Κύκλοι, σύμβολα ζωής • Wreaths & Circles, symbols of life

  Στεφάνια & Κύκλοι, σύμβολα ζωής • Wreaths & Circles, symbols of life
  Στεφάνια φτιαγμένα από λουλούδια, από δάφνες, από κλαδιά ελιάς. Στεφάνια που συνοδεύουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Συμβολισμοί σαφείς και άφθαρτοι στο πέρασμα των χρόνων.Γιατί στεφάνια; Επειδή ο κύκλος είναι ένα σύμβολο με μεγάλη σημασία, παγκόσμιο σύμβολο ολότητας και πληρότητας. Εμπεριέχει την έννοια της περιοδικότητας, της επανάληψης που μας συνδέει με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να είναι ένας κύκλος εξέλιξης και γνώσης,  ένας κύκλος που μας αγκαλιάζει και που μέσα του νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Οι καλλιτέχνες του Medley εξερευνούν την σημασία που έχουν οι κύκλοι και τα στεφάνια γι' αυτούς, δημιουργώντας έργα νατουραλιστικά ή πιο αφηρημένα και συμβολικά. Εμπνέονται και αποτυπώνουν τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνουν στα δυο σύμβολα, επηρεασμένοι από το άρωμα και το φως της 'Ανοιξης.
  Την έκθεση πλασιώνουν έργα της εικαστικού Ζένιας Δημητρακοπούλου από τη συλλογή MANDALA.
  "Manda" σημαίνει κύκλος στα σανσκριτικά και "La"  δοχείο. Μandala, το δοχείο που περιέχει την ουσία των πραγμάτων.
  Continue reading
 • CHRISTMAS WALK IN THE NEIGHBORHOOD!

  CHRISTMAS WALK IN THE NEIGHBORHOOD!

  🎄 Η ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της πόλης κάτω από την Ακρόπολη, την Κυριακή 18/12 🎄


  🟢 Medley Shop & Workspace, για αυθεντικά, μοναδικά αντικείμενα ελλήνων καλλιτεχνών και χειροτεχνών. Μεχρι το τέλος της χρονιάς φιλοξενoύμε τις δημιουργίες της ομάδας γυναικών ΠΛΕΤΕΝΟ από τα ορεινά χωριά της Θράκης. 💫 Σας περιμένουμε με θρακιώτικα κρασιά και εκπτώσεις σε επιλεγμένα χριστουγεννιάτικα είδη!

  ⭐️ Illias Lalaounis Jewelry Museum, το πιο σημαντικό Μουσείο Κοσμήματος της Αθήνας. Μόνιμες Συλλογές, βίντεο που τις συνοδεύουν, ζωντανά Εργαστήρια Καλλιτεχνών και χριστουγεννιάτικες αγορές στο Museum Shop!

  🔴 Herodion Hotel, για να αγοράσουμε το γούρι του από το @m.art.manolioudakis που θα βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου, να απολαύσουμε το υπέροχο μενού στο Atrium by chef@chrysanthosmanolopoulos ή να πιούμε τσάι με γλυκό, στο αίθριο ή μπροστά στο τζάκι!

  ⭐️ Gargaretta Bistrot για το καλύτερο πανετόνε της πόλης, το @_mito21_   και μεσημεριανό! Με μια γευστική δοκιμή από το gluhwein! 

   🟢 Little Tree Books & Coffee, για βιβλιοφαγία και καφέ!

  Continue reading